15 de maig del 2008

" ¿Quién juzga al juez que vigila al vigilante...? "



Diverses desgràcies han fet que en les últimes setmanes ens hàgim vist submergits en la polèmica de cadena perpètua si, cadena perpètua no. Moltes persones ho tenen clar i diuen que si, d’altres persones també ho tenen clar i diuen que no, d’altres no tant i la seva resposta és no però...És possible? En quins casos? Fets com el de la nena Mari Luz han fet que moltes persones s’hagin bolcat a demanar la cadena perpètua pels pederastes. El que està clar és que una reforma així implicaria una modificació de la Constitució.


A Espanya, la cadena perpètua va ser abolida per la Constitució Espanyola de 1978. A més a més, en el seu article 25.2 s’estableix que les penes de presó han d’estar orientades cap a la reeducació i la reinserció social, cosa que no figura en la Constitució de cap altre país del nostre entorn.

Art 25.2 Las penas privativas de libertad y las medidas de seguridad estarán orientadas hacia la reeducación y reinserción social y no podrán consistir en trabajos forzados. “

És per aquest motiu que molts jutges i tribunals rebutgen la idea de que una persona pugui ser condemnada a cadena perpètua, ja que es destruiria al pres com a persona i no tindria la possibilitat de reeducar-se ni de reinsertar-se en la societat.
Hi ha d’altres països d’Europa, com per exemple Itàlia, Alemanya i França en els que la cadena perpètua s’utilitza en els delictes més greus.


El Codi Penal espanyol estableix en el seu article 76, que les penes de presó no poden superar el límit màxim de 20 anys.

Art 76 El máximo de cumplimiento efectivo de la condena del culpable no podrá exceder del triple del tiempo por el que se le imponga la más grave de las penas en que haya incurrido, declarando extinguidas las que procedan desde que las ya impuestas cubran dicho máximo, que no podrá exceder de 20 años.”

Tot i això hi ha excepcions en les que aquest màxim es fixa en 25 o 30 anys efectius, com per exemple pels delictes de terrorisme. Però com sempre, feta la llei feta la trampa. Per als terroristes, igual que per a qualsevol condemnat, hi ha la possibilitat de que el jutge de vigilància penitenciària valori les circumstàncies personals del pres i la seva evolució en la reeducació i que així se li apliqui el règim general de compliment de les penes.


Desgraciadament, sempre hi haurà casos esgarrifadors que reobrin una vegada més el debat de la cadena perpètua. El que és evident, és que sigui per la Constitució, pel Codi Penal o pels propis "professionals" del dret, les coses no funcionen.


5 Comentaris:

Dani ha dit...

Gran post.

Jo m'inclino pel no, tal com dius si es vol la reintegració no es pot optar per la cadena perpetua. Però es cert que a vegades amb depens quins casos molt besties arribes a dubtar...

És evident que causa gran controversia i malestar casos com els que han sorgit ultimament. Més quan despres les penes es veuen reduides molt o tb cassos de gent que torna a comentre delictes (llavors falla el sistema de rehabilitació).

Cal majors controls i més recursos als centres penitenciaris. Entre altres coses clar...

Salut.

Anònim ha dit...

Yo digo ke no a la kadena perpetua, en ese kaso mejor sería la muerte, para el preso al menos.
Y eso me m hace pensar, si realmente encarcelar a alguien es justo, pero yo aún no e encontrado otra solucion.

Me pongo en la piel de el familiar de kualkier viktima y no kerria ke un pederasta x ejemplo estubiera en la kalle, esa persona no esta bien, seguro aunke no sea el 100% vuelve a cometer delito y a romper otra vida o familia.

Y eso me lleba a pensar ke todas estas cosas se tendrian que tratar dsd k uno nace (antes de ke pase nada), la sociedad, la familia, la edukacion, todo tiene ke ver y se sabe que mucha gente, amigos,seguridad social, vecinos, madres, padres han podido darse cuenta antes d ke pasara algo, ke ahi habia un problema. Como suceden con los maltratos (miles de denuncias puestas y nada cambia aunk se refuerce la ley etc), madres con enfermedades mentales diagnostikadas, ke matan a sus hijos etc.

Bueno saludosssssss!!

besos suri xD

Anònim ha dit...

lo borre sin kerer :/

xD

Dije ke no m importa estar en vuestros links, lo contrario =)

gracias por pasar!!

Unknown ha dit...

Doncs jo em decanto pel: no sé! Depen del moment he cregut que hi han persones reincidents que no mereixen una 3r oportunitat, tot i está privant-li la seva llibertat... mata 200 persones em fa pensar en una cadena perpetua.

Tot i així encara em queda una part que creu en la reinserció social....

per això no sé decantarme... m'ABSTINDRÉ.

Anònim ha dit...

A los violadores cortarles los cojones

y si les jode, que hagan manifestaciones.