28 de juliol del 2008

El quart món



Estem acostumats a pensar, a creure, que la pobresa i la misèria són una cosa exclusiva dels països subdesenvolupats, però només cal sortir de casa per veure que no és així. A cada pas que fem ens trobem el dolor, la soledat, la injustícia i la marginació personificades.

El Quart Món es podria definir com la pobresa en els països desenvolupats i tot i que pugui semblar que les paraules ‘Quart Món’ s’acaben d’inventar, descriuen una realitat que no és nova precisament.

El progressiu creixement econòmic que experimenten els països desenvolupats no es veu reflexat en tots els àmbits socials. La distribució desigual de la riquesa en els països del Primer Món va augmentant la distància que separa a les persones riques dels grups més desafavorits i, a mesura que l’economia del món occidental creix, augmenta també la quantitat de persones a les que aquesta riquesa no els hi arriba.

Sectors cada vegada més amplis de la població cauen en la miséria, la marginació i exlusió i només a Europa existeixen més de 40 milions d'exclosos socials. Són persones que ocupen el mateix espai físic, però no el social.

- Ancians desamparats

- Vídues i mares sense mitjans econòmics

- Immigrants

- Nens abandonats, explotats o prostituïts

- Marginats socials

- Persones que exerceixen la prostitució

- Persones sense sostre, drogadictes i vagabunds

- Minories ètniques

Aquests grups de persones solen tenir vulnerats tots o quasi tots els drets que els correspondria pel simple fet de ser persones o ciutadans, com el dret a la salut, a una vida digna, a la vivenda, etc.

Tenim la pobresa molt a prop de casa i combatir-la hauria de ser un objectiu, un repte per la societat en la que ens trobem. Al nostre costat, pels carrers de la nostra ciutat hi ha moltes persones que semblen ser aparentment invisibles.


4 Comentaris:

Unknown ha dit...

Hola! A mi m'entristeix la pobresa, però em fa més ràbia d'aquelles persones que se'n aprofiten (es fan passar per pobres i recapten diners organitzadament i se'n treuen un bon sou). Són molt coneguts un grup de gitanes pel centre de gràcia.

Doncs l'estiu bastant tranquil i no gaire per fer. A més, la política i les notícies més fortes (les estic deixant de banda xk estava una mica cansat).

Sé que anava en conya, però si algun dia t'animes a escriure alguna cosa, aquí tens la viquipèdia en català (ca.wikipedia.org) i si et registre i t'animes, m'avises i t'adoctrino de com va.

Anònim ha dit...

Si señor, como comenta "rojo separatista" es cierto ke hay grupos de gente ke estafa, y mafias ke colokan en cada eskina una persona y ¡ale! despues le recogen, a ve rke recaudó.
Es triste y tmb es triste la gente ke acaba en la calle y muxos de ellos gente que han tenido una vida normal k simplemente llegan a la vejez y su pension no les da a mas y luego llegan y por x motivo los exan fuera. Por comenta runo de miles d elos casos...

X cierto hacia tiempo ke no pasaba, ke fuerte el video de la anterior actualización, la sanidad amerikana e slo peor. Aki tenemos suerte de tener la seguridad social, x encima de todo el bien estar social, ke no nos lo kiten nunka!
Sino recordar el cap simpsons seguroooooo dental xD

Bueno besos!

Saludos suri

Unknown ha dit...

He llegado aqui por Otrotontomas y me a encantado tu blog, me encantara escribirme contigo, si quieres.

Sobre el tema:

Tu, los dos que han comentado y yo, que hacemos para que eso cambie?. Creo que es muy importante fijar el problema en el yo. Aceptemos que todos somos egoistas y consumistas.

Veo en los bares a personas hablar de lo asqueroso que es el sistema y cuan antisistema son mientras beben coca cola, fuman marlboro y contestan llamadas en sus moviles de ultimisima generacion.

Veo en las calles a personas preocupadisimas por la miseria en Africa e Irak ignorar a personas que se desmoronan a su lado.

Estoy deacuerdo en todo lo que has dicho, pero nosotros somos todos parte de ese conjunto ignorante y egoista, asi que creo que como en todos los casos de critica al sistema, hay que empezar por lo personal.

Anònim ha dit...

se ha creado en matarò solidaria una plataforma que intenta ayudar a estas personas con su derechos que dice la Constitución Española